Канцлерът на Германия Олаф Шолц нареди трите оставащи ядрени мощности на

...
Канцлерът на Германия Олаф Шолц нареди трите оставащи ядрени мощности на
Коментари Харесай

Германия удължава живота на ядрените централи

Канцлерът на Германия Олаф Шолц подреди трите оставащи нуклеарни мощности на Германия да останат в употреба до април, за да се избегне възможна енергийна рецесия, заяви " Дойче веле ".

Германският водач изиска от министерствата на стопанската система, околната среда и финансите да основат правна основа, с цел да останат отворени централите.

" Ще бъде основано правното съображение, което да разреши употребата на атомните електроцентрали Isar 2, Neckarwestheim 2 и Emsland след 31 декември 2022 година до 15 април 2023 година ", сподели Шолц в изказване.

Германия възнамерява да приключи поетапното прекъсване на нуклеарната сила до края на 2022 година, само че рецесията в енергийните доставки след съветските прекъсвания на газа провокира нескончаем спор по отношение на поддържането на нуклеарните електроцентрали в подготвеност.

Припомняме, че Зелената партия на Германия по-рано поддържа проекта на министъра на стопанската система Роберт Хабек за удължаване на живота на две атомни електроцентрали макар острите различия в партията.

По време на съвещание в петък вечерта в Бон конгресът на партията отхвърли предложение за блокиране на удължаването.

Но Зелените, които от дълго време се опълчват на нуклеарната енергетика, изключиха опцията за закупуване на ново нуклеарно гориво, което може да блокира по-нататъшното удължение на периода.

Планът на Германия за затваряне на трите останали реактора в изискванията на най-тежката енергийна рецесия в Европа от половин век насам е подложен на рецензии както в Германия, по този начин и отвън нея. Тази седмица активистката за климата Грета Тунберг сложи под въпрос логиката на закриването на нуклеарната енергетика единствено с цел да я размени с въглища, които създават парникови газове.

Хабек предложи две от централите да останат отворени, а третата да бъде затворена по график. Но членовете на ръководещата коалиция, подкрепящи нуклеарната енергетика, упорстват и трите да останат отворени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР